DeAutoPolis

Alarm

Een auto alarm is in te delen in alarm klasse 1, alarm klasse 2, alarm klasse 3, alarm klasse 4 en alarm klasse 5. Een auto alarm voorkomt inbraak, en vanaf alarm klasse 4 is de gestolen auto ook zelfs traceerbaar door de politie. Welk auto alarm heeft jouw auto?

Auto alarm

SCM klasse 1 tot en met alarm

klasse 5

Voor een auto alarm geeft de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) certificaten uit voor vijf verschillende alarmklassen: SCM klasse 1 tot en met 5. Hoe hoger de SCM klasse, des te beter jouw auto beveiligd is. Auto’s die na 1998 in Europa zijn geproduceerd, zijn standaard voorzien van een alarm klasse 1. Dit is een wettelijke eis. Je kunt natuurlijk wel kiezen voor een auto alarm met een hogere SCM klasse.

Alarm klasse 1: auto alarm met dubbele startonderbreker

Vanaf 1998 heeft iedere – in Europa geproduceerde – nieuwe auto standaard een alarm klasse 1, ofwel SCM klasse 1. Alarm klasse 1 betekent dat de auto is voorzien van een dubbele startonderbreker. Het auto alarm in SCM klasse 1 voorkomt dat de auto kan wegrijden, zonder dat de sleutel in het contact zit. Wel zo fijn!

Alarm klasse 2: auto alarm met inbraakdetectie

Vanaf alarm klasse 2 zijn – naast de startonderbreker van alarm klasse 1 – de deuren, motorkap en achterkant van de auto extra goed beveiligd. Wanneer onbevoegden in jouw auto proberen te komen, hoor je een hard, schel geluid uit auto alarm 2 komen. Daarnaast springen ook de knipperlichten van de auto aan. Auto alarm klasse 2 schakelt zichzelf niet automatisch in, dus moet je het als gebruiker handmatig inschakelen.

Alarm klasse 3: auto alarm met hellingdetectie

De alarm klasse 3 is een auto alarmsysteem waarbij het alarm – het schelle geluid en de knipperlichten – ook afgaat wanneer de hellingshoek van de auto verandert. Dit maakt het omhoog krikken, of wegtakelen van de auto, onmogelijk voor autodieven. Een auto alarm met alarm klasse 3 moet je als gebruiker handmatig inschakelen.

Alarm klasse 4: auto alarm met beperkte voertuigvolgsystemen

De alarm klasse 4 heeft de startonderbeker, inbraakdetectie en hellingdetectie uitgebreid met een voertuigvolgsysteem. Het volgsysteem kan op afstand ingeschakeld worden, waarbij de signalen worden opgepikt door een meldkamer. Een auto alarm in deze klasse kan worden getraceerd en – in de meeste gevallen – door de politie worden teruggevonden.

Alarm klasse 5: auto alarm met uitgebreid voertuigvolgsysteem

De alarm klasse 5 gaat nog een stapje verder dan het simpele volgsysteem van alarm klasse 4. De alarm klasse 5 is de meest luxe autobeveiliging. Naast een dubbele startonderbreker, inbraakdetectie en hellingshoekdetectie, is dit auto alarm voorzien van een voertuigvolgsysteem dat zich automatisch inschakelt zodra het alarm afgaat. Middels GPS wordt jouw auto vervolgens gevolgd.